Kuntosali ja kehonrakennus

Kuntosaliharjoittelu ja erityisesti fitness-urheilu ovat nykyisin suosiossa. Viikonloppuisin ei lähdetäkään baariin juhlimaan, vaan mennään salille treenaamaan. Jokainen voi helposti pistää elämäntapansa remonttiin ja aloittaa kuntosaliharjoittelun sekä siihen soveltuvan ruokavalion. Kuntosali ja kehonrakennus ovat suhteellisen edullisia harrastuksia. Tietysti kun mennään hieman ammattimaisempaan suuntaan ja harrastetaan kehonrakennusta kilpailumielessä, niin hinta saattaa kohota paljonkin suuremmaksi. Monelle tavalliselle kuntoilijalle riittää kuitenkin kuntosalikortti, mukavat urheiluvaatteet sekä muutamat lisäravinteet, mikäli haluaa treenaamiseen lisää boostia.

Harjoitusohjelma

Kuntosalilla on hyvä olla jokin ammattilaisen suunnittelema treeni-ohjelma, jota noudatetaan. Tavoitteet on hyvä selvittää alkuun, jotta ohjelma voidaan muokata kyseiselle henkilölle sopivaksi. Jos ei ole aiempaa kokemusta kuntosaliharjoittelusta, niin pitää aloittaa ihan perusteista ja suhteellisen pienillä painoilla. Mikäli on taas treenannut jo aiemmin tai harrastanut muita urheilulajeja monipuolisesti, voidaan aloitusohjelma tehdä hieman haastavammaksi. Perussääntönä voidaan kuitenkin pitää, että kroppaa tulisi treenata kokonaisvaltaisesti. Jos treenaat pelkästään yläkroppaa ja jätät jalat kokonaan välistä, niin yläkropankin lihakset kasvavat vain tiettyyn pisteeseen saakka. Koko vartalon lihaksisto tulee olla tasapainossa, jotta kehitystä voi syntyä. Moni aloittelija haluaisi harjoituttaa vain hauiksia ja rintoja, koska moni pitää niitä merkkinä treenatusta vartalosta. Tämä on kuitenkin aloittelijan virhe ja erityisesti alkuun olisi hyvä tehdä enemmänkin massaliikkeitä.

Maastaveto, kyykky ja penkkipunnerruksen eri variaatiot ovat loistavia kehittämään koko vartalon lihaksia. Niiden tekniikan opetteluun kuluu hieman aikaa, mutta niillä saa myös tuloksia hyvin aikaan. Treeniohjelmaa tulisi vaihtaa aina muutaman kuukauden välein, koska lihakset tottuvat tiettyihin liikkeisiin ja uusia ärsykkeitä on hyvä saada tietyin väliajoin. Jos teet aina samoja liikkeitä, niin kehitys saattaa pysähtyä. Monet ammattilaisten laatimat treeniohjelmat vaihtuvat noin 2 kuukauden välein, jolloin kroppaan saadaan uusia ärsykkeitä.

Lisäravinteet

Lisäravinteita ei ole välttämättömyys syödä, mutta niistä saattaa olla monelle apua, erityisesti jos tarkoituksenasi on kasvattaa lihasmassaa. Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti ravinnon lisä. Niitä ei ole tarkoitettu korvaamaan päivän aterioita, vaan niiden tarkoitus on antaa kropalle lisää rakennuspalikoita, jos et saa tavallisesta ruoasta tarpeeksi esimerkiksi proteiinia. Jos treenataan kovaa, niin myös kulutetaan paljon. Tällöin voi olla tilanne, että paino alkaa tippua, vaikka tarkoitus on ollut päinvastainen. Muutoinkin hyvä ateriarythmi on kaiken a ja o. Hyvä aamupala, välipalat, lounas, päivällinen ja iltapala tulee nauttia joka päivä, ja näiden lisäksi voidaan käyttää esimerkiksi proteiinilisää.

Jotkut käyttäjät saavat myös lisälatausta treeniin esimerkiksi asparagiinihaposta, joka nostaa kehon testosteroiinitasoja. Lisäksi jotkut käyttävät ennen treeniä arginiini-lisää, joka taas tehostaa verenkiertoa ja antaa sen viimeisen puristuksen salille pitkään sarjaan. Tällöin saa vielä sen viimeisenkin toiston tehtyä puhtaasti ja kehitystä tapahtuu. Lisäksi on hyvä myös nauttia treenin aikana jotain urheilujuomaa, jotta hyvä vire pysyy koko harjoituksen aikana yllä. Hikoillessa keho menettää paljon suoloja, jolloin urheilujuoma on tarpeen. Myös esimerkiksi escada hajuvesi voi olla tarpeen hikoillessa. Monelle peruskuntoilijalle riittää proteiinilisä, mutta jos mennään kohti ammattimaisemaa kehonrakennusta, voi olla tarpeen nauttia myös muita lisäravinteita, esimerkiksi omega-rasvahappoja.

Kilpailut ja ammattilaisuus

Kehonrakennuksessa järjestetään paljon myös kisoja, joihin monet ihmiset tykkäävät osallistua. Sarjoja on useita erilaisia niin miehille kuin naisillekin. Harva pystyy kuitenkaan tekemään kehonrakennuksesta ammattia ja lajin huipulle pääseminen vaatii paljon enemmän kuin muutaman kuntosaliharjoituksen viikossa.