Salilla käyminen ja perhe-elämä

 

Salilla käynti ja ainakin jonkinlainen punttien nostelu kuuluvat monen suomalaisen elämään. Ihmiset haluavat pitää itsensä terveenä ja hyvässä kunnossa, ja työpäivän jälkeen salille meno auttaa lievittämään stressiä. Salilla käyminen on harrastuksena mukava, ja yksilölajina sen pystyy sovittamaan hyvin omaan päiväjärjestykseensä.

Kehonrakennus kilpailulajina

Body buildingissa eli kehonrakennuksessa myös kilpaillaan, ja silloin puhutaan aivan erilaisesta elämästä. Kilpaileva kehonrakentaja on käytännössä lavaesiintyjä, jonka suoritusta syynätään hyvin tarkasti. Tässä yhteydessä se on laji, jota arvostellaan, aivan kuin taitoluistelua tai kilpavoimistelua.

Kehonrakennuskilpailuissa keskitytään lihasmassan määrään ja laatuun sekä erityisesti lihaksiston yksityiskohtien näkymiseen. Lisäksi tuomariston antamiin pisteisiin vaikuttaa esiintyminen eli se, miten lihaksensa esittelee eri poseerausasennoissa. Kilpailuihin kuuluu myös vapaaohjelma, joka suoritetaan musiikin mukana, musiikin voi jokainen valita itse.

Kehonrakennuksen tarkoituksena on rakentaa mahdollisimman kaunis eli symmetrinen keho. Jotkut kehonrakentajat näkevät harjoittelussaan myös taiteellista arvoa; he ovat ikään kuin kuvanveistäjiä, jotka veistävät omasta kehostaan täydellisen veistoksen, kuten Michelangelo Daavidista.

Kilpailukausi ja off-season

On itsestään selvää, ettei tuollaiseen kilpailuun vaadittavaan kisakuntoon pääse syömällä mitä tahansa tai nostelemalla puntteja puolihuolimattomasti. Kilpailevan kehonrakentajan elämässä onkin kaksi selkeää jaksoa, kilpailukausi ja sen jälkeinen off-season. Off-seasonilla pyrkimyksenä on kasvattaa lihasmassaa ja hioa juuri niitä yksityiskohtia, joita kilpailuissa sitten esitellään.

Off-seasonilla saa syödä runsaasti, erityisesti proteiinia. Mutta kun kilpailut alkavat lähestyä, alkaa kilpailukausi, jolloin kilpailija alkaa valmistautua tapahtumaan. Tämä tarkoittaa ankaraa dieettiä, jolla pyritään kuorimaan liika rasva lihasten päältä pois, jotta kaikki yksityiskohdat saataisiin näkyviin mahdollisimman selkeästi. Kilpailukausi saattaa kestää, kilpailijasta riippuen, 3-6 kuukautta.

Ihmissuhteet koetuksella

Lihasmassan kasvattaminen vie vuosia, ja yleensä, kun kehonrakentaja alkaa menestyä kilpailuissa, on hänellä jo oma perhe ja ehkä useampikin pieni kolmipyörä parkissa pihalla. Kilpailukauden dieetti saattaa koetella paitsi kilpailijan, myös perheen hermoja ja normaali perhe-elämä olla kovalla koetuksella.

Kilpailun lähestyessä ajetaan keho ylirasitukseen, joka muissa lajeissa yritetään hoitaa pois keventämällä harjoitusta ja syömällä enemmän. Kehonrakennuksessa kuitenkin toimitaan päinvastoin ja kilpailuihin vievät viikot ovatkin usein silkkaa kärsimystä. Psyykkinen stressi on valtavaa ja saattaa muuttaa ajatusmaailmaa. Tämä yhdistettynä lajin vaatimaan tietynlaiseen narsismiin vaikeuttaa ihmissuhteita.

On kuitenkin täysin yksilöstä kiinni, miten paljon antaa perhe-elämän kärsiä. Hyvä puoliso, joka tukee, on ehdoton, kuin myös oma kyky pitää jalat tiukasti maassa ja huumorintaju tallella.