Kehonrakennus

Kehonrakennuksen avulla jokainen lajiin perehtynyt voi säännöllisesti harjoittaa kehon lihaksia erilaisten painojen ja vastusten avulla. Kehonrakentajan päämäärä on aina terve, lihaksikas, mutta mahdollisimman vähärasvainen vartalo. Kehonrakennusta harrastetaan sekä harrastaja- että ammattilaiskilpaurheiluna. Kehonrakennus lajina kehittää lihaksia vahvoiksi ja suuriksi.

Kilpailukauden aikana kehon rasvaprosentti pitää saada matalaksi harjoittelun ja ruokavalion avulla. Kehonrakennuksessa tärkeintä on aina kehon symmetriä ja harmonia, lihasten selkeä erottuvuus ja kokonaisuuden tyylikäs esteettisyys.

Vertailukohtina treeneissä ja isommissa kilpailuissa käytetään aina lihasmassan määrää, joka tarkoittaa lihasmassan jakautumista tasaisesti, lihasten erottuvuutta ja matalaa kehon rasvaprosenttia. Kehonrakennus on tiukkaa ruokavaliota, säännöllistä harjoittelua ja kurinalaisuutta vaativa laji.

Harjoittelu

Kehonrakentajilla on aina oma, etukäteen laadittu harjoitusohjelma. Kehonrakentajan tähdätessä suurimpaan lihasmassan kasvuun on tärkeintä käyttää vastusta, joka on yleensä noin 60–80 prosenttia lihakseen kuuluvasta enimmäisvoimasta. Kehonrakennuksen juuri aloittanut henkilö suorittaa peräkkäin 6–12 toistoa ja lyhyen tauon jälkeen alkaa jälleen toinen 6–12 toiston sarja. Reisien koukistajia ja ojentajia tehdään sarjoina, mutta kaikkia vartalolihaksia ei käsitellä samalla harjoituskerralla, vaan jaetaan useampaan ryhmään. Harjoittelumatkat ulkomaille ja niihin liittyvät ruoat, majoitukset hotellihuoneissa sekä tuliaiset maksavat rahaa https://www.freedomrahoitus.fi/, jolloin lainapalvelu verkossa voi auttaa.

Useampi kehonrakentaja käyttää niin sanottua henkilökohtaista Personal Traineria, joka laatii heille henkilökohtaisen ruokavalion ja treeniohjelman. Oikean ruokavalion ja harjoitusohjelman lisäksi riittävä lepo on erittäin tärkeää. Menestyneet kehonrakentajat kertovat vielä kahdesta tärkeästä ominaisuudesta, jotka ovat ominaisia kaikille menestyneille urheilijoille.Toinen tärkeä ominaisuus on hyvä itseluottamus ja toinen sitkeys. Kilpaurheilijat harjoittelevat normaalisti lähes jokaisena viikonpäivänä. Samana päivänä saatetaan harjoitella kaksi kertaa, eli aamulla ja illalla.

Kilpailupäivänä kaikki on jännittävää ja todella tarkkaa. Tarkastellessaan kilpailijan fysiikkaa päästä alaspäin, tuomarin on tarkkailtava kilpailijan kaulaa, hartioita, rintaa, käsien lihaksia, olkapäiden ja rinnan yhtymäkohtaa, vatsalihaksia, vyötäröä, jalkoja, pohkeita ja jalkateriä. Kehon rakennukseen lajina ja sen historiaan voi tutustua verkossa, kuten vaikkapa Bodybuilding-muotiin edellä mainitussa verkko-osoitteessa.

Ruokavalio

Ruokavalion avulla lihaksille taataan kasvua varten riittävästi ravintoa. Erikoisruokavalio ennen kisoja kestää noin 3-4 kuukautta, jonka jälkeen palataan normaaliin fitness- ruokavalioon. Ennen kisoja hiilihydraattien määrää vähennetään ja proteiinien vastaavasti lisätään. Kisaruokavalio on aina ennalta laadittu ja syömään pyritään 5-8 kertaa päivässä.

Ravintolisien käyttö ei ole pakollista, mutta melkein jokainen kehonrakentaja käyttää jonkinlaisia

lisäravinteita harjoittelun tehostamiseksi ja yleiskunnon pitämiseksi hyvänä. Ravintolisistä tärkeimpiä ovat esimerkiksi proteiinit, kuten hera-, soija- ja maitoproteiinit, maltodekstriini ja dekstroosi, jotka ovat hiilihydraatteja ja aminohapot, kuten kreatiini ja glutamiini. Useampi treenaaja käyttää myös monivitamiinia, sinkkiä ja magnesiumia.

Kehonrakentajan on tärkeää saada riittävästi proteiinia sekä sopivasti hiilihydraatteja ja rasvaa. Lisäravinteiden avulla nopeutetaan kehon palautumista harjoittelusta. Toisinaan saatetaan kuulla uutisia siitä, miten lääke-aineita väärinkäytetään kehonrakennuksessa, joka on paitsi terveydelle hyvin vaarallista myös hyvin typerää oman uran kannalta. Sydän- ja verisuonisairauksien lisääntynyt riski, aggressiokäyttäytyminen sekä erilaiset mielialahäiriöt ovat tunnettuja steroidien haittavaikutuksia. Anaboliset steroidit ovat aiheuttaneet maailmalla myös vakavia sydäninfarkteja ja kivesten surkastumista.

Steroidit väärin käytettynä aiheuttavat myös muun muassa munuaissairauksia ja miesten rintojen suurenemista, sillä estrogeenin määrä saattaa lisääntyä. Myös eturauhassyöpää ja maksasyöpää saattaa esiintyä. Nesteenpoistolääkkeiden kanssa pitää olla varovainen, sillä ne aiheuttavat liiallisina määrinä erilaisia sydänongelmia ja huimausta. Pitää muistaa, että kukaan itseään ja uraansa arvostava kehonrakentaja ei käytä lääkeaineita väärin, vaan menestyminen tapahtuu oikean ruokavalion, runsaan harjoittelun ja hyvän itsetunnon avulla. Kilpakehonrakennus on Suomessa kuulunut vuodesta 2018 alkaen Fitnessurheilu ry:n alaisuuteen, mikä tarkoittaa, että kehonrakennusta Suomessa valvoo Suomen urheilun eettinen keskus, eli Suek ry.