Bodybuilding, joka myös kehonrakennuksena ja bodauksena tunnetaan, juontaa juurensa jo antiikin Kreikkaan ja Egyptiin. Nykyaikaisen kehonrakennuksen varinaisia esi-isiä ovat kuitenkin voimamiehet, jotka kiersivät kaupungista toiseen esittelemässä upeita voimiaan maksusta. He saattoivat nostella eläimiä tai vetää raskaita kuormia leopardi-ihokkaissaan tai pelkissä kalsareissaan.
Uudenlainen kehonkulttuuri
1800-luvun alussa ja 1900-luvun lopussa maailma muuttui nopeasti ja myös ihmisen käsitys omasta kehostaan muuttui. Alettiin kiinnittää huomiota kehona kauneuteen ja sen tasasuhtaisuuteen. Nykyaikaisen kehonrakennuksen varsinaisena isänä pidetään Euden Sandowia, joka myös perusti ensimmäisen kehonrakennuslehden ja järjesti kehonrakennuskilpailuja.
Koska myös elokuva syntyi näihin aikoihin, oli vain luonnollista, että Sandow pääsi esittelemään täydellistä vartaloaan tässä mediassa. Ja koska haluttiin katsojien näkevän mahdollisimman paljon tätä ennen näkemättömän upeaa vartaloa, oli Sandowilla päällään mahdollisimman vähän, joko leoparditangat tai yleensä vain viikunanlehti, ja saman filosofian mukaan ei kumisaappaat, vaan joko gladiaattorisandaalit tai paljaat jalat.
Kehonrakennuksen kultakaudet
Harjoittelulaitteet ja -menetelmät kehittyivät nopeasti ja 1930-luvulla perustettiin paljon kuntosaleja. Uutta oli niistä löytyvät valtavat peilit ja niiden edessä poseerattiin ahkerasti ihastelemassa omaa lihaksikasta vartaloa. Varsinkin Kaliforniassa sai kehonrakennus tulta alleen ja siellä vieläkin sijaitseva ’Muscle Beach’ oli erityisesti bodaajien suosiossa.
Ensimmäinen Mr.America -kilpailu pidettiin jo 1940-luvulla, Mr.Universe vuonna 1950
ja Mr.Olympia vuonna 1965. 1970-luvun alussa nousi myös suuren yleisön tietoisuuteen kaksi jälkimmäistä kilpailua voittanut kehonrakentaja, josta sitten tuli muun muassa Kalifornian kuvernööri. Arnold Schwarzenegger teki kehonrakennusta tunnetuksi action-elokuvien tähtenä ja näin edesauttoi kuntosalialan syntymistä ja koko lajin suosion kasvua.
-
1990-luku
1990-luvun katumuoti aiheuttaa nykyaikana huvittunutta hymähtelyä, eikä sen ajan bodausmuoti eroa tästä. Kaikki muistavat varmasti lepattavat salihousut, joita käyttivät alun perin kehonrakentajamiehet, joiden valtaisat reidet eivät mahtuneet tavanomaisiin housuihin. Kuntosaleilta tämä muoti kuitenkin levisi kulovalkean tavoin myös muun Suomen käyttöön ja kadulla saattoi nähdä salihousuja kaikissa kuoseissa ja väriyhdistelmissä, neonvärisistä mustavalkoisiin.
-
Nykyaika
Nykyajan kuntosaleilla eivät vaatteet paljoa enää lepata, vaan suositaan ihonmyötäisiä toppeja ja shortseja ja trikoita. Nämä on usein valmistettu teknisestä materiaalista, jotka hengittävät hyvin ja kuivuvat nopeasti. Saatavilla on myös kompressiovaatteita vartalon eri osille. Ne eivät välttämättä paranna suorituskykyä, mutta saattavat ehkäistä lihaskramppeja.
Muskelimiehet eivät välttämättä mahdu tavanomaisiin vaatteisiin vapaa-aikanakaan ja siksi on olemassa heidän vaatteisiinsa erikoistuneita nettimyymälöitä, joiden vaatteissa otetaan huomioon esimerkiksi hyvin lihaksikkaat käsivarret tai reidet.