Bodaajan ruokakaappi on täynnä proteiinia

 

Keho koostuu pitkälti proteiineista. Noin 25 prosenttia lihaksista on valkuaisaineita ja lähes kaikki lopusta massasta on puhtaasti vettä. Hyvin pieni osa kudoksista sisältää myös rasvaa ja hiilihydraatteja. Ravinnosta saatavat aminohapot ovat avainasemassa hyvinvoinnin kannalta, sillä ne aktivoivat lihasten kasvumekanismit. Päivittäinen proteiinin tarve normaalilla aktiivisesti liikkuvalla yksilöllä on noin 1,2-1,8 grammaa per painokilo. Proteiinin lähteistä suosituimpia ja hyväksi havaittuja ovat kananmunan valkuaiset, riistaeläinten ja kalan liha, sekä maitotuotteet.

Tärkeitä ruoka-aineita kehonrakentajalle proteiinin ohella ovat hiilihydraatit, hedelmät, salaatti, sekä erilaiset pähkinät ja leseet. Öljyäkin tarvitaan, mutta sen annostelun tulee olla minimaalista. Prosessoitua ruokaa tulee välttää, sillä kaupan einekset ovat ravintoarvoiltaan usein heikkoja. Toimiva ruokavalio tarvitsee tuekseen säännöllisen ruokailun, mielellään kuusi kertaa päivässä, jotta ruumiin verensokeri pysyy tasaisena ja näin osaltaan edesauttaa lihasten kasvua. Aloittelevan miespuolisen kehonrakentajan, joka treenaa kolmesta viiteen kertaa viikossa, tarvitsee nauttia noin 2500 kaloria päivässä, mutta jos massaa on kovin vähän tai kuntoilun aloittaa alipainoisena, määrän voi huoletta nostaa jopa 3000 kaloriin per päivä.

Bodaaminen mielletään vain lihansyöjille sopivaksi, mutta myös menestyneitä kasvissyöjiä ja jopa vegaaneja kilpailee ammattilaistasolla. Tunnettuja kasvisruokavaliota noudattavia kehonrakentajia ovat muun muassa Kenneth G Williams, Amanda Riester, sekä suomalainen, ensisijaisesti räppärinä tunnettu Musta Barbaari. Treenaaminen ilman lihan syöntiä vaati kuitenkin paljon työtä ja ruokavalion laatiminen ravintoterapeutin konsultointia. Miten ruokavalion rakentaakin, monipuolinen ravinto on tarpeen, jotta treenaaminen sujuu vaikeuksitta.