Doping on kehonrakennuksen huipulla arkipäivää

 

Doping ja erityisesti steroidit ovat läsnä kaikessa huippu-urheilussa, mutta kehonrakennuksessa ne ovat ammattilaisten keskuudessa usealle normaali osa harjoitteluohjelmaa. Lajin kattojärjestö IFBB, ei aseta mitään rajoituksia siihen, miten kukin kehoaan muokkaa. Mitään laillisia esteitä steroidien käytölle kilpailtaessa ei siis suoranaisesti ole. Poikkeuksena on Classic Body Building, eli ns. klassinen kehonrakennus, jossa urheilijoita testataan ympäri vuoden ja heidän oletetaan kilpailevan täysin puhtain menetelmin.

1970-luvulla steroideja sai hankittua saleilla yhtä helposti kuin vettä hanasta ja niiden käyttö oli hyvin vapaata. Pitkäaikaisia terveysvaikutuksia ei vielä tiedetty kunnolla, eikä mahdollisista sivuvaikutuksista juuri puhuttu tai välitetty, sillä aineiden hyödyt jokainen näki omin silmin. 1980-luvulla negatiivinen julkisuus kehonrakentamiseen liittyvien yllättävien kuolemantapausten myötä, johti lainsäädännön tiukentumiseen useassa maassa. Tällä ei kuitenkaan saatu steroidien käytön suosiota laskuun. Päinvastoin, aineiden käyttö vain lisääntyi, sillä tietoutta oli nyt saatavilla paljon enemmän ja näin myös terveysvaikutuksista oltiin paremmin perillä. Julkisuus toi lajin pariin myös uusia harrastajia.

Miksi steroideja käytetään?

Anaboliset steroidit ovat houkuttelevia kenelle tahansa kunnianhimoiselle aktiiviurheilijalle, koska ne auttavat treenaamaan enemmän ja parhaimmillaan voivat lyhentää palautumisaikaa jopa puolella. Lääkkeillä ihmisen kehon suorituskyvyn nostaminen mielletään usein huijaamiseksi tai vähintäänkin moraalisesti harmaalla alueella olevaksi toiminnaksi. Ilman dopingia kuitenkaan, kilpaurheilua, urheilulääketiedettä, sekä turvalliseksi tutkittuja tapoja kuntoilla eri ravinteiden avulla, ei nykyisellään olisi olemassa.

Kehonrakentajien äärimmilleen viety ruumiinrakenne on antanut tutkijoille ja lääkäreille arvokasta käytännön tietoa, siitä miten eri lääkeaineet vaikuttavat esimerkiksi ruoansulatukseen, aineenvaihduntaan, mielialan vaihteluun, kognitiivisiin kykyihin ja moniin muihin terveydentilaa määrääviin tekijöihin. Amatööritasolla bodaamista voi kuitenkin vielä harrastaa menestyksekkäästi myös ilman suorituskykyä lisääviä, lääkkeiksi luokiteltuja aineita. Jos tähtäimessä taas on esimerkiksi Jay Cutlerin tai Phil Heathin kaltaisten supertähtien yli-inhimillinen vartalo, ilman anabolisia steroideja se on fysiologisesti lähes mahdotonta, jollei omaa poikkeuksellisia geenejä. Steroidien käyttö on onneksi nykyään mahdollista suhteellisen turvallisesti, jos sille tielle haluaa lähteä.